Dunkey SR
HOME | ALBUM | BIOGRAFIE | PODIUM PERS | CREDITS | CONTACT | ENGLISH
Dunkey SR


ALBUM

In het najaar van 2016 begonnen Willem Swikker en Jan Blaauw met het schrijven van liedjes voor hun nieuwe project Dunkey SR. Willem Swikker heeft in zijn lange carrière als professioneel muzikant deelgenomen aan veel bands en opnames, resulterend in uitgebrachte albums. Het werd tijd om onder zijn eigen naam een project te starten. In Jan Blaauw vond hij zijn co-schrijver.

Beide mannen werkten eind jaren tachtig samen in een band genaamd 'Blues on the Green', deden enkele demo-opnames, speelden liveshows en gingen na deze periode weer hun eigen muzikale weg.

Maar het idee om een eigen album te schrijven en op te nemen is nooit uit hun hoofd verdwenen. Met bevriende muzikanten is 'Retirement Plan' opgenomen. Zeker geen achtergrond muziek maar een kijkje in de wereld zoals ie wordt beleefd door Dunkey SR.

Dunkey SR - Retirement Plan. Download hier de teksten van het album.


Terug naar bovenBIOGRAFIE

Dunkey SR

Hoe een toevallige ontmoeting, zevenenveertig jaar geleden, resulteert in een nieuw album. Dat is de korte versie van de geschiedenis achter 'Retirement Plan'.

Als klein jochie hoorde Jan Blaauw muziek uit een oud gebouw komen, vlakbij de speeltuin waar hij na schooltijd zijn tijd doorbracht. Het interieur van de geïmproviseerde studio was gevuld met instrumenten. Muren bedekt met eierdozen en versleten tapijten op de vloer. Ruw uitziende musici die muziek maakten, waaronder Willem Swikker die op zijn Fender Rhodes speelt. Vanaf dat moment wekte het spelen van muziek Jan zijn interesse en probeerde hij erachter te komen hoe hij de mystieke wereld van muziek kon betreden. Maar de mogelijkheid voor een muzikale samenwerking met Willem was ver weg. Het zou meer dan een decennium duren voordat beide mannen konden worden gehoord en gezien terwijl ze hun eigen geschreven liedjes live speelden, samen op hetzelfde podium.

Willem, tegen die tijd een gerespecteerd pianist en toetsenist, speelde onder meer in een band genaamd 'The Booze and Blues Band'. Jan Blaauw ging vaak kijken bij hun optredens. Jan kreeg op zijn beurt een grote interesse in blues en begon met het schrijven van teksten vanaf het moment dat hij de mogelijkheid had om zijn eigen muziek te maken en op te treden.

Op een avond, eind jaren tachtig, deed Jan een show met zijn band 'Blues on the Green'. Willem maakte deel uit van het publiek en benaderde Jan na de show, deelde zijn interesse en bood aan om samen te werken wanneer Jan een toetsenist nodig had.

Willem sloot zich op dat moment ook aan bij de wereldwijd bekende gitarist Jan Akkerman. Zes jaar lang toerde met de legendarische gitarist en Jan Blaauw zou veel shows bezoeken. Ondertussen deelden Willem en Jan hun ideeën om hun eigen muziek te maken. Willem werd toestenist in Blues on the Green en zo konden ze meteen hun nieuwe geschreven nummers op het podium spelen.

Toen 'Blues on the Green' stopte, hield Jan's inspiratie voor het schrijven van teksten en liedjes niet op. Maar het kost wat tijd om de juiste mensen te ontmoeten. Een van de mensen die hij ontmoette was gitarist Ruben Hoeke. Samen vormden ze JURA. Resulterend in twee albums: 'Freedom Road' en 'River Songs'. En net als bij Willem Swikker is er in de loop der jaren een langdurige vriendschap ontstaan.

En dat is tevens de rode draad in Dunkey SR. Vriendschap. JaapJan Schermer werd uitgenodigd om te drummen. Hij sloot zich op zijn zeventiende aan bij Boogie Woogie-pianist Rob Hoeke. Ontwikkelde zijn vaardigheden gedurende decennia, zonder ooit zijn natuurlijke 'drive' te verliezen. Zijn slagpartijen zijn ook te horen op Johnny Laporte's nieuwste album 'Mirrors Don't Lie'.

Rick Nieuwenhuizen speelt bas. Hij legde samen met JaapJan Schermer de basis op 'Retirement Plan'. Rick Nieuwenhuizen was lokaal bekend door het spelen in GR and the Mischiefs, the Ship and Horse Band en speelt nu in Stevie Ray Vaughan Undercover met gitarist Rob Winter - die speelde met Marco Borsato - en drummer Fokke de Jong - oud lid van de Nederlandse rockband Normaal.

Met JaapJan Schermer en Rick Nieuwenhuizen als leden van de band Johnny Laporte LIVE, samen met Willem Swikker, Ruben Hoeke en Jan Blaauw, is de bandsamenstelling van Dunkey SR geen verrassing. Frans Lewakabessy werd uitgenodigd om als extra gitarist mee te doen aan de opnames.


Terug naar bovenPODIUM

Op 18 februari 2023 trad Dunkey SR live op in Podium Victorie in Alkmaar.
Noem het gerust een post-release show om hun veelgeprezen album 'Retirement Plan' live te spelen. Voor een uitverkochte zaal werd het enthousiaste publiek meegenomen door het album heen en speelde de band o.a. 'Drop of Rain'.

Dunkey SR
Het 'Deurmat sessies' team van Podium Victorie in Alkmaar bracht een bezoek aan Jan Blaauw in de River Studio, Alkmaar, Nederland. Een gesprek over zijn 40-jarig jubileum, het daaraan gekoppelde optreden (wat door de Corona-crisis helaas niet kon doorgaan) en het spelen van een van de nummers van het Dunkey SR-album.
Terug naar bovenPERS

Journalist Mark Minnema dook in het verhaal van Dunkey SR. Klik hier om het artikel uit het NHD te lezen!

RECENSIES 'RETIREMENT PLAN':

Neal Vaughan - ...in a world of fake platitudes you need to grab the real deal whenever you can...
Bluesmagazine - ...dat we hier met een echte overlever van doen hebben...
Jelle Edelenbosch - ...Dunkey SR album werkt verslavend
Noord-Hollands Dagblad - Muziek waar geen digitale onzin in zit...
Noord-Hollands Dagblad - Muziek, totdat de keel er uiteindelijk mee stopt


Terug naar bovenCREDITS

Alle nummers op het album 'Retirement Plan' zijn geschreven en gecomponeerd door Willem Swikker en Jan Blaauw.

Dunkey SR band:
Willem Swikker - Piano, Hammond
Jan Blaauw - Zang
Ruben Hoeke - Gitaar
JaapJan Schermer - Drums
Rick Nieuwenhuizen - Bas

Frans Lewakabessy - Gast gitarist

Opgenomen in de River Studio, Alkmaar
Opname faciliteiten: Rein Wynja
Opname technicus: Frank van Yperen
Arrangementen: Willem Swikker
Mix en master by Willem Swikker, Jan Blaauw and Frank van Yperen

Ontwerp door Jan Blaauw

Originele albumfoto door Frank Nieuwenhuizen
Originele bandfoto door Marianne Schouten


Terug naar bovenCONTACT

Voor boekingen en extra informatie over Dunkey SR kun je contact opnemen via: dunkeysr@gmail.com of volg ons op Facebook waar we het laatste nieuws delen.


Terug naar boven


black line

© 2024 BRAF | Beyond Real Artwork Factory | Holland - Sweden