Bluesgate
HOME | INTERVIEWS | WORKBENCH | ARCHIVES | PIGNOSE LINKS | INFO
Interview River Studio

WORKBENCH | De RIVER STUDIO - Oase voor de muzikant

Tekst: Jan Blaauw

Aan de rand van het stadscentrum van Alkmaar staat een monumentaal pand. Achter de oude gevel bevindt zich een studio. Een lokatie die een sfeer uitademt zoals eigenaar Rein Wynja het voor zich zag toen hij in 1988 zijn River Studio oprichtte. Hij heeft al zijn ideeën vormgegeven en heeft zijn eigen gedachten over de exploitatie van deze unieke studio.

Visie

"Kwamen muzikanten voorheen alleen voor een plaatopname, al dan niet met platencontract op zak, om hun muziek op te nemen, gaat dat vandaag de dag toch wel anders." Ondertussen zitten we in de ontspanningsruimte van de studio met uitzicht op een binnenplaatsje. De aankleding doet aan als een klein muziekcafé en had model kunnen staan voor het Radio 2 Top 2000 café. Je voelt je direct op je gemak. De inrichting van de overige ruimtes is warm maar nergens benauwend. De studio zit slim in elkaar, de klimaatbeheersing is optimaal en de akoestiek neutraal. Rein vervolgt: "Vandaag de dag gebeurt er veel meer dan muziek opnemen alleen. Vroeger pakte je je instrumenten uit, speelde alle sporen vol. Het geheel werd dan gemixed en je ging weg met een plaat onder je arm."

"Studio's zijn er in alle soorten en maten, het worden er alleen steeds minder. Een aantal hebben het ook niet gered. Die waren te duur, hadden teveel overhead. Platenmaatschappijen investeren niet of nauwelijks meer in muziek en als je daar als studio afhankelijk van bent heb je een probleem. Er zijn ook studio's die hun bestaan ontlenen aan een bepaald genre. In de River Studio kan álles worden opgenomen."

River Studio

"Tegenwoordig maken mensen hier audioregistraties in de breedste zin van het woord. Iedere creatieve geest die audio wil opnemen in welke vorm dan ook, kan hier terecht. Van bands tot solo muzikanten, DJ's, voice-over teksten, theaterproducties, trainingen en workshops. Klassiek, modern, folk, pop, jazz, blues, fusion, voor alle stijlen staat onze deur open. Je kunt hier de deur uitlopen met een demo of met volwaardige audiobestanden die op elk professioneel vlak ingezet kunnen worden en die voldoen aan de daarvoor geldende technische voorwaarden."

Een opnameproces is behoorlijk gecompliceerd. Rein gelooft in een natuurlijke samenwerking. Maar die kan alleen ontstaan wanneer mensen zich prettig voelen in de omgeving waarin ze moeten werken. "Als je dat kunt bereiken is dat al de helft van je resultaat" aldus Rein. "Niemand voelt zich hier geintimideerd door de techniek. En ik maak mij altijd sterk voor een optimale begeleiding ongeacht het niveau waarop mijn gasten zich bevinden. Tegenwoordig noemen ze dat 'coaching', maar zo zit ik van nature én professioneel in elkaar." Rein Wynja heeft, naast een afgeronde conservatorium opleiding, professionele ervaring in het begeleiden van mensen in de zoektocht naar hun werkelijke motivaties en mogelijkheden.

Branding

De vrijheid om creatief te zijn heeft Rein geprobeerd te vangen in het logo. Het beeldmerk stelt de initialen voor van zijn naam maar staat ook symbool voor een continu stromende en meanderende rivier. Het beeldmerk is inmiddels zo ingeburgerd dat er geen behoefte is om het te 'moderniseren'. In tegenstelling tot de apparatuur, die 'up-to-date' is. Eén van de kernvoorwaarden om in het digitale tijdperk aan vraag en behoefte te kunnen blijven voldoen.

Apparatuur

De apparatuur waarover de studio beschikt is volgens Rein Wynja 'the best of both worlds'. Pro Tools en Logic Pro hebben de plaats van de traditionele multi-track recorders ingenomen. Klanten kunnen kiezen voor een meer analoge benadering van hun opnames of, wanneer er meer snelheid gewenst is, puur digitaal. Er is, naast genoemde digitale opname programma's, geinvesteerd high end analoge apparatuur zoals microfoons van onder andere Neumann, Sennheiser, AKG en Peluso. Maar ook in kwaliteits randapparatuur. Bijvoorbeeld van Tube-Tech. Tube-Tech realiseert via buizencompressie een analoge warmte in het geluid die bij strikt digitale opnames ontbreekt. Daarnaast is er een samenwerking met Triton Audio. Wereldwijd leverancier van studio apparatuur. Zij realiseren handgebouwde studioproducten die in de praktijk kunnen worden getest.

Keuzes

Ook digitale opnames die thuis worden gemaakt kunnen zonder problemen worden afgemixed. Het uiteindelijke klankbeeld wordt volledig aangepast aan de wensen van de klant en de stijl van muziek. Lokatie opnames worden in een zelfde configuratie gemaakt als in de studio zodat een probleemloze afhandeling kan worden gerealiseerd. Rein hierover: "Onlangs hebben we een Behringer X32 tafel aangeschaft. Mede door de samenwerking van Behringer met Midas is deze tafel elke Euro van de investering waard. Door zijn compactheid gebruiken we de tafel zowel in de studio als op lokatie. En dus zijn we in staat om in beide situaties kwalitatief gelijkwaardige opnames te maken."

River Studio

Workshops en trainingen

De River Studio is niet alleen beschikbaar voor muzikanten. Er zijn ook mogelijkheden voor het volgen van workshop's en groepstrainingen. Vanuit zijn professionele achtergrond, binnen het werken in organisaties en bedrijfsstructuren, heeft Rein programma's ontwikkeld die mensen kennis laat maken met hun eigen talenten en hoe zij die in hun werkomgeving kunnen toepassen. Rein is hierover zeer enthousiast. "Het mes snijdt aan twee kanten. Op persoonlijk vlak leert men kennismaken met eigen kwaliteiten. Daarnaast wordt de Interactie met collega's versterkt en verbeterd. Door een gevoel van grotere betrokkenheid, ontstaat als vanzelf, een betere kwaliteit van het geleverde werk."

Door middel van het 'runnen' van een studio en de deelnemers hun eigen taken te geven binnen het opnameproces is Rein zeer snel in staat om te analyseren waar iemands competenties liggen en hoe die aan de oppervlakte te krijgen. "Muzikaliteit hoeft men niet te bezitten. Het gaat er juist om binnen een bestaande structuur mensen inzicht te geven in hun functioneren en handvatten aan te reiken voor een verbeterde samenwerking." Wederom helpt de ontspannen sfeer die de River Studio uitstraalt de deelnemers om zich volledig te kunnen focussen en te ontplooien.

Voor muzikanten is de River Studio een oase. In alle rust doen waar je goed in bent zonder dat je als muzikant het gevoel hebt dat je opgejaagd wordt en de meter loopt. Achter de monumentale gevel gaat een wereld schuil die zo langzamerhand een zeldzaamheid is geworden...

19x19
blackpixel
19x19
River Studio
19x19
 
white line

© 2024 De Rijdende Slager - Bluesgate | All logos are used with permission of the performing musicians | Webdesign Lackthose Brothers