Bluesgate
HOME | INTERVIEWS | WORKBENCH | ARCHIVES | PIGNOSE LINKS | INFO
Interview The Shack

WORKBENCH | THE SHACK - Juke Joint schurend tegen Schiphol-Oost

Tekst: Jan Blaauw

Schiphol-Oost rukt op. Tot aan de randen van de ringvaart van de Haarlemmermeer. Vele huizen en panden hebben al moeten wijken, maar één gehucht laat zich niet zomaar in de ringvaart schuiven: Oude Meer. Met de, aan de Schipholdijk nr. 365 b gelegen, The Shack. Live hotspot voor de blues, rock en soul.

Rian en Berry Kok lachen om de vergelijking met het Gallische dorpje dat zo dapper weerstand blijft bieden tegen de Romeinen. Maar hun keuze voor juist deze locatie hebben ze goed overdacht.

Kennismaken met de Blues

Zelf bespelen ze geen enkel instrument maar hun horeca activiteiten door de jaren heen laten zien dat ze muziek, en dan vooral live muziek een warm hart toedragen. Voor Rian begon dat toen hij werkte in discotheek The Future als discjockey in Uithoorn. En van 1987 tot 1999 hebben Rian en Berry Café Simple gehad in De Kwakel. Daar begonnen ze met het programmeren van live muziek. "In eerste instantie met Rock and Roll en Rock-a-Billy bands" verteld Rian, "Dat was toen 'in', met name door groepen als The Stray Cats. En we programmeerden onze eerste bluesbands zoals de Backdoor Sneakers, de Meantown Bluesband - band van Gerrit van der Spaan - en Hein Meijer - Meijer Blues Band - heeft hier met zijn vader, zuster en broer één van z'n eerste optredens gedaan. Hein zal toen een jaar of zestien zijn geweest. Ook Jan Scherpenzeel, samen met Bart van Ballegooijen, bleken in die tijd bij ons te hebben opgetreden. Daar kwamen we achter omdat Jan regelmatig in The Shack te gast is en dan blijven verhalen over vroeger niet uit..."

De blues kwam pas echt binnen toen Rian en Berry kennis maakten met de muziek van Stevie Ray Vaughn, Walter Trout en Jeff Healy. "Dat vonden we helemaal top" aldus Berry. "We zijn naar onnoemlijk veel live optredens geweest van onder andere Walter Trout en Jeff Healy" vult Rian aan. "En we ontdekten dat er ook andere bluesstromingen waren. Zo zijn we beetje bij beetje de blues ingerold."

Bikes & Blues

Na twaalf jaar hard werken besloten Rian en Berry hun Café Simple te verkopen. Tijd om wat andere dingen te gaan doen. We zijn een jaartje aan de slag gegaan op de camping in het Amsterdamse bos, hebben bij andere horecagelegenheden gewerkt zoals 'Drinken & Zo' in Uithoorn. Dan brachten we ook weer live muziek mee. En trips gemaakt naar het King Biscuit Blues Festival in Helena, Arkansas, Amerika bijvoorbeeld. "Daar zijn we een keer of drie geweest. Een fantastisch en groot bluesfestival met een rijke historie. En we hebben met de motor diverse tochten gemaakt door de States waar wij meegingen als gids. Eén van die tochten had de naam 'Music and Bikes' en voerde je door de Deep South langs de historie van de blues."

En zo begon het in 2006 toch weer te kriebelen bij het echtpaar. "We kwamen erachter dat er niet zoveel live-muziek podia waren voor blues in onze omgeving en wij zijn in dat gat gesprongen. Toen zijn we 'Bikes & Blues' begonnen. In Amstelveen. Daar huurden wij twee keer per maand 'Het Galjoen', een jeugdhonk, en organiseerden bluesavonden. Alles wat je daar binnen aantrof brachten wij vanuit de opslag op zaterdagmiddag naar binnen. De drank, de tafels, het geluid, de aankleding, noem maar op. Dan gooiden we deur open op zaterdagavond en zondag's ruimden we alles weer op."

De naam 'Bikes & Blues' bekte lekker én had rechtstreeks te maken met de hobby's van Rian en Berry. Motorrijden en de Blues. De avonden werden al snel druk bezocht. Ook de zaal zelf, het jeugdhonk leek op een bunker, leende zich prima voor live concerten. "We probeerden er echt een soort Juke Joint van te maken. Het heeft helemaal geen zin om er nieuwe spullen neer te zetten. Wij wilden een 'Old School' uitstraling en sfeer creeëren."

Maar na een jaar of zes hield het op. De gemeente Amstelveen had besloten om het pand te slopen en de ruimte kon niet meer worden gehuurd. "Echt zonde als je bedenkt dat de eerste slopershamer tot op de dag vandaag nog geen muur heeft geraakt" aldus Berry.

Interview The Shack

Van doos tot Home of the Blues

Aan stoppen werd niet gedacht. Maar dat betekende wel dat ze op zoek moesten naar een nieuwe locatie. "Kennissen van ons hadden een cafetaria. En die wilden er eigenlijk wel mee stoppen. De plek kwam steeds geïsoleerder te liggen door allerlei bouwplannen, wegomleggingen en veranderingen in de omgeving. Mensen hadden moeite om de plek te vinden en het aantal gasten liep daardoor behoorlijk terug. Maar voor ons was het de perfecte locatie. Samen met onze goede vriend Hans Grossouw hebben we toen besloten om de stap te wagen en het pand over te nemen."

November 2011 was de start van The Shack. Een ideale plek voor live muziek. En we zijn ook alleen maar open met live muziek! Binnen drie weken hebben we het pand aangekleed. Al het sloophout wat we konden vinden hebben we naar binnen gesleept, een kennis van ons heeft de muurschilderingen gemaakt en op 18 november 2011 was de opening."

Ruim drie jaar verder zijn beide nog steeds gelukkig met de keuze die zij samen met vriend Hans Grossouw hebben gemaakt. "We hebben hier geen directe buren en zomers op het terras kijk je uit op de Ringvaart. Een prachtig uitzicht, bootjes komen voorbij, leggen aan en er is ruime gratis parkeergelegenheid."

De bezoekers van 'Bikes & Blues' bleken een trouwe aanhang. Wisten zonder problemen The Shack te vinden en dat betekende een goede start voor het tot Juke Joint Old School omgebouwde café. "Zeker negentig procent van de 'Bikes & Blues' bezoekers zijn met ons meegegaan" vervolgd Rian. "We hebben onze nieuwsbrief voortgezet en hebben voor The Shack een eigen Facebook pagina gemaakt met hulp van René Brons die samen met zijn vrouw Marga Moester ook de YouTube filmpjes maken van de vele optredens. We adverteren ons programma, maken de posters, bakken de hamburgers en doen alles zonder sponsorgelden, in eigen beheer."

Interview The Shack

Blues en meer

De laatste tijd programmeert The Shack wat 'breder' dan alleen bluesmuziek. Rock en soul vinden ook hun weg naar het sfeervolle podium en dat is niet zonder reden. Berry: "Wij programmeerden op vrijdag, zaterdag én zondag blues. Maar het aantal bluesliefhebbers is begrensd. Daarbij kwamen er meer en meer bluesfestival's en andere tenten die live bluesmuziek bieden. En mensen maken dan toch een keuze. De ene avond bij ons en de andere avond ergens anders. Maar dat betekende ook dat het bij ons te rustig dreigde te worden om de zaak draaiende te houden."

"We besloten om ons niet te beperken tot alleen blues. We hadden uit onze 'Simple' tijd nog contacten met muzikanten die meer in de Rock muziek zaten of in goede coverbands speelden en die programmeren we nu op de vrijdag en zaterdag. De zondag houden we dan vrij voor de blues. En door de verbreding van ons muziekaanbod, wij houden zelf ook van meer stijlen dan alleen blues, bereiken we weer een ander publiek die inmiddels ook de weg naar The Shack weten te vinden. We zien elke week wel een paar nieuwe gezichten binnenkomen."

In het begin werden er nog weleens bands benaderd voor een optreden in The Shack maar tegenwoordig worden Rian en Berry overstelpt met verzoeken. En om uit te zoeken of een band past in The Shack kost best veel tijd. "We zoeken dan extra informatie over de bands, kijken of we YouTube wat kunnen vinden en zo bepalen we of we belangstelling hebben of niet. Maar we krijgen ook tips van andere muzikanten die ons wijzen op bands waarvan zij zeggen dat die uitstekend passen binnen onze programmering. De lat ligt hoog want voor ons publiek willen wij ook kwaliteit bieden. We hebben bezoekers die de moeite nemen om van ver hier naartoe te komen. Dat waarderen wij enorm en willen daarom ook voor kwalitatief goed uitgevoerde muziek gaan."

"Zogenaamde undercoversessies vinden hier ook een plek. De groepen bestaan uit professionele muzikanten die éénmalig besluiten op te treden en muziek te spelen van een wereldberoemde band. Je weet niet wat je hoort, zo verschrikkelijk goed. We hadden onlangs 'Crowded House Undercoversessie' met onder andere Wouter Planteijdt - Sjako - en zanger Martin van der Starre. Dat ontstijgt het 'coveren' volledig. Die jongens staan dan te spelen in onze Shack. Daar zijn we best trots op."

Sfeer

"Internationale muzikanten hebben nogal eens moeite om de juiste route naar The Shack uit te pluizen. Die dwalen dan door de omgeving langs de industrieterreinen en hangars om uiteindelijk hier te belanden. Marco Pandolfi - gitarist uit Italië - bijvoorbeeld. Die wist niet wat ie zag toen hij The Shack had gevonden. 'Daar wordt ik nou zo blij van' had ie geroepen. Hij had werkelijk geen idee waar hij zat toen hij hier de dijk op kwam rijden! Andere acts uit het buitenland fotograferen The Shack van binnen en van buiten. Vinden het allemaal een bijzondere plek. De uitstraling van de zaak én het publiek. Alles bij elkaar ervaren ze het als een warm bad."

"Omdat we alleen maar open zijn als er een band speelt komt er ook publiek op af die juist voor die groep of muziekstijl komen. En dat enthousiasme is voor de bands weer fantastisch om op te treden. Bovendien geven we elke band een warm welkom, want uiteindelijk maak je het met elkaar. Als de klik er is met de band dan is dat al een garantie voor een goede en sfeervolle middag of avond. En dat straal je dan ook uit naar de gasten die op de muziek afkomen. Of het er dan dertig of honderddertig zijn, we gaan er voor. Muziek is onze passie en op die manier genieten wij er ook van."

Interview The Shack

"En waar we trots op zijn is de diversiteit van ons publiek. Werkelijk alles komt hier over de vloer en altijd in goede harmonie. Mensen nemen hun kinderen mee, we hebben regelmatig gasten die respectievelijk in hun zeventiger en tachtiger jaren zijn. Die leggen we dan wat meer in de watten, letten extra op ze. Maar ook de 'jongere' gasten vinden het fantastisch om te zien dat mensen van die leeftijd zich bij ons op hun gemak voelen."

The Shack is ook af te huren voor een privéfeest. "We hebben al heel veel besloten feesten gehad, er zijn hier zelfs al drie bruiloften geweest en de vierde bruiloft staat gepland! Een enkele keer hebben we ook iets doordeweeks staan maar alleen als dat zo uitkomt. Een goede vriend van ons, Ruud Monde, kwam met de Canadese gitariste Donna Grantis op de proppen. Die had een donderdag vrij in haar tourschema en wilde wel spelen. Kort dag voor ons om er publiciteit aan te geven, maar goed we hebben het op onze Facebook pagina geplaatst en we zagen het wel. Het concert was niet zo druk bezocht maar iedereen die wel de moeite had genomen om te komen werd compleet van zijn sokken gespeeld. Wat was dat onvoorstelbaar goed! Ze speelt nu bij Prince in de band. Toch gaaf dat ze ook in The Shack heeft opgetreden!"

Doorgaan

Inmiddels zitten Rian en Berry ruim vijfentwintig jaar in de horeca. Voor hun is The Shack the best of both worlds. "Onze passie live muziek gecombineerd met het vak waar wij erg van houden. We gaan door tot we écht niet meer kunnen."

19x19
blackpixel
19x19
The Shack
19x19
 
white line

© 2024 De Rijdende Slager - Bluesgate | All logos are used with permission of the performing musicians | Webdesign Lackthose Brothers